PRESSMEDDELANDE
Stockholm den 19 januari 2021
I samband med beslutet att genomföra det fjärde Sweden Sustaintech Venture Day på Norra Latin den 22 mars 2022 görs en omfattande branschanalys av svenska greentechbolag. Nedan finns några av slutsatserna sammanställda av initiativtagaren Boel Swartling och de visar på att svensk hållbar teknik nu tar sig ut i världen på fullt allvar. Boel följer 164 svenska greentechbolag och hittills har ett antal spännande bolag valts ut att pitcha, bland andra Elonroad, Katam Technologies, Grönska, Alight, Viking Analytics, Skira, Modvion, ClimateView och Againity.
Sweden Sustaintech Venture Day matchar växande svenska bolag inom greentech med investerare och följer en ständigt expanderande lista på 164 tillväxtbolag. Den totala omsättningen som genereras av de bolag som kvalar in på Sweden Sustaintech Venture Days lista har ökat med 117% till totalt 27 miljarder.
Under de senaste åren har det skapats minst tre stycken solklara greentech-unicorns från Sverige – Northvolt, OX2 och Oatly. Parallellt växer även andra, mindre synliga bolag sig allt större globalt. Flera uppnår eller närmar sig Unicornvärdering, exempelvis solpanelsbolaget Svea Solar, luftrenings- och koldioxidinsamlingsbolaget Absolent Group samt energilagringsbolaget Polarium. Svenska gröna bolag bidrar allt mer till den globala omställningen. Cleantech Group, som följer branschen globalt, nämner i sin årssammanställning de fem viktigaste affärerna förra året och där var två av dem svenska bolag, Northvoltsorder från Volkswagen och kapitaltillskott på $105 miljoner samt H2 Green Steel som gjorde en runda på $105 miljoner och här nämndes också deras joint venture för att bygga ett 1 GW stålverk med 95% reduktion av koldioxidutsläpp.
I urvalet finns fyra kategorier, från 5 miljoner i omsättning och uppåt. För fyra år sedan var det fortfarande relativt svårt att resa kapital för den här typen av bolag.
”Sedan förra årets analys har 27 tillkommit på tillväxtlistan och 15 bolag på intresselistan. Det visar på en mycket god tillväxt för sektorn” säger Boel Swartling som är ansvarig för bolagsurvalet och själv är entreprenör och investerare.
De 164 bolagen har en omsättning från 1 miljon SEK per år, upp till många miljarder och den totala omsättningen för bolagen på listan har fördubblats på tre år, från 13 miljarder SEK år 2017, till 27 miljarder år 2020. Mellan 2019-2020 ökade omsättningen hos bolagen mer modest från 24 till 27,5 miljarder och detta visar på att investerarnas och kundernas miljöengagemang och bolagens teknikutveckling ändå inte avstannat under pandemin.
Sustaintech definieras som hållbar teknik som löser hållbarhetsutmaningar i olika sektorer och inom de flesta sektorer behövs nya hållbara sätt att producera på. Internationellt delar exempelvis Cleantech Group in segmentet hållbar teknik i: Hållbar energigenerering – Återvinning av material – Transporter – Jordbruk och matproduktion.
”Antalet bolag som är noterade på börsen och som inkluderas i studien har ökat från 34 förra året till 43 under 2021. Vi har valt att inte längre låta noterade bolag visa upp sig i pitchar på eventet då dessa bolag nu följs och får full exponering av investmentbanker, banker och andra kapitalmarknadsdagar” säger Boel Swartling.
Vindkraftsbolagen är idag relativt stora bolag och verkar på en mogen marknad. Bland solpanelsbolagen sker just nu uppköp och konsolidering i stor skala. EV-transportsegmentet är på väg in i en ny massmarknadsfas. En nyhet från föregående år är att energilagringsbolag/EV-batteribolag som Northvolt och Polarium samt kringliggande bolag som jobbar med applikationer eller utveckling kring energilagring samt EV-sektorn nu är i snabb efterfrågan och tillväxt.
Årets tema kommer att vara “Electification – the pathway to the future”.
Bolag inom elektrifiering av transporter, energieffektivisering, återvinning, agri- och foodtech samt AI-bolag för effektivisering och bättre utnyttjande av resurser återfinns bland annat i bolagsurvalet. Några av de utvalda bolagen är:
Elonroad – vägledande teknologi som förändrar det sätt vi laddar alla typer av elektriska fordon – på vägen eller stillatående. Elonroads uppkopplade väg är försedd med smarta sensorer för att ladda smartare. Det finns redan en pilotväg i Lund och flera är planerade med Bring både i Norge och Sverige samt hamnen i Helsingborg.
Againity omvandlar avfall till elektricitet. Againity har en teknik för att bygga anläggningar som tar tillvara både hushållsavfall, sågspån från träindustrin och industriell spillvärme direkt i anläggningen. Det patenterade turbinsystemet baseras på så kallad Organic Ranline Cycle (ORC) teknologi och finns installerat på fler än 25 platser i norra Europa.
Grönska är ett av Europas ledande Agritech-företag. Grönska utvecklar vertikala grönsaksodlingar för stadsodling i alla möjliga storlekar och modeller.
Modvion – möjliggör klimatneutral vindkraft genom att bygga vindkraftstorn av laminerat trä – naturens eget kolfiber. Trä är starkare än stål vid samma vikt, lagrar koldioxid under lång tid och har lägre kostnad. Modvions trätorn byggs i moduler, vilket öppnar för högre torn med större elproduktion.
ClimateView erhåller en ClimateOS-plattform för att planera klimartsmarta städer.
Viking Analytics – är ett mjukvaruföretag för industrier som behöver optimera processdata därigenom skapa smarta hållbara lösninngar.
SkIra erbjuder konsumenvarumärken såsom Oatly med en mer en effektivare råvarukedja via kontakt med odlare och för att reducera klimatavtrycket för deras produkter.
Alight är ett ledande bolag inom solenergi som tjänst och de expanderar just nu kraftigt i Europa.
Katam Technologies är ledande inom nya AI-baserade mätmetoder som möjliggör ökad volymtillväxt och avkastning samt minskade CO2-utsläpp för den globala skogsindustrin.
Om Sweden Sustaintech Venture Day
Sweden Sustaintech Venture Day skapades för att matcha bolag inom hållbar teknik med svenska och internationella investerare för att skala upp den omställning som behövs internationellt med hjälp av svensk teknik. 2022 års event är det fjärde i ordningen. Eventet har många framstående internationella och nationella talare.
Huvudpartners är Energimyndigheten, STING och Cleantech Scandinavia. Dessutom stöttas eventet av Nasdaq, Tillväxtverket, Invest Stockholm och NEFCO. Samarbete sker med en rad svenska inkubatorer för att säkra en bred rekrytering från hela landet vid bolagsurvalet. De inkubatorer som deltar i år är Artic Business Incubator (Luleå), LEAD (Linköping/Norrköping), Sting Bioeconomy (Karlstad), Chalmers Ventures (Göteborg), Create (Västerås), Ideon Lund och UIC (Uppsala).
Studien görs varje år för att ha ett underlag till att välja ut de cirka trettio bolag som ska presentera sig för investerare under eventet. Inget bolag får pitcha mer än två år i rad.
För ytterligare information, intervjuer eller bilder, kontakta:
Lisa Lönner lisa@radarkommunikation.se +46 70 200 94 14.
Läs mer på www.swedensustaintech.com