Karin Ebbinghaus, vd för bolaget Elonroad, var tidigare investerare på Almi Greentech och har gått till att bli motorvägsentreprenör.
En stor förändring av sättet vi kör bil eller transporterar gods på är på väg där Elonroad ligger i framkant. Karin Ebbinghaus förklarar det på ett enkelt sätt:
”Vi bygger bilbana i verklig storlek, bilen laddas genom att en avtagare går mot en räls i vägen. Vi säljer också en i närtid kommersiell applikation för budbilar och transportfordon som kan ladda med vår teknik medan de står på terminal. Första kunden är Bring och de räknar med att spara omfattande mängd både tid och energi genom sina första installationer i Trondheim och Stockholm”.
Elonroad har skapat en laddlösning för EV-fordon utan sladd, där fordonet kan ladda både dynamiskt på vägen eller stationärt i laddstation. I en upphandling för Trafikverket avseende sträckan Örebro till Hallsberg hoppas man nu på att förbättra möjligheten att köra långa sträckor elektriskt. Trafikverkets planer är 300 mil elväg till år 2040. Låter det otroligt?
”Även om motorvägslösningen ligger en bit fram i tiden så är det redan nu helt konkret. Vi brukar säga att vi skapar range happiness. Vårt avtal med Bring gör också att vi har en rent kommersiell lösning som inbringar intäkter redan nu trots att motorvägarna dröjer ett par år” fortsätter Karin Ebbinghaus.
Skenorna läggs direkt i vägbanan och de består av strömförsörjande segment som är cirka 10 meter långa. Lösningen går att installera även på äldre elbilar och det fungerar också att ladda när bilen är stillastående. Med hjälp av ett bank-id går det att debitera elen längs vägen.
”Vi vet exakt vilket fordon som har konsumerat vad, vilket gör att elleverantören kan fakturera under körningen. Det är också lätt att prioritera fordon, exempelvis går det att se vilka som verkligen har lite el kvar och måste få gå före i laddkön” säger Karin Ebbinghaus.
Enorma mängder gods transporteras runt Europa med fossila bränslen samtidigt som konsumenten inte vill ha fossilt avtryck. Elonroads lösning kan då bidra till en mer hållbar konsumtion på grund av de minskade utsläppen vid transporter.
Infrastruktur brukar normalt inte vara det lättaste området att skaffa kapital till men Karin intygar att elektrifieringen attraherar investerare. Bolaget har anledning att vara nöjda. Man stängde en bra runda förra året och har blivit omnämnda i Sifted som en av de fyra mest spännande lösningarna på elektrifiering i Europa tillsammans med VOI, Tieer och Einride. Bolaget har fått en EU-fond som investerare.
”Jag är glad att fler investerare anslutit till den gröna lösningen på världens problem – profit AND purpose. När jag nu gått till att vara entreprenör kan jag jämföra rollerna. Att vara investerare kan jämföras lite med att vara tonårsförälder, du är den vuxna i rummet. Nu får man istället vara tonåring, utmana och bråka lite.” beskriver Karin på ett pedagogiskt sätt.
Karin Ebbinghaus känner sig rätt unik som kvinna bland entreprenörer i greentech och även inom investerarkollektivet. Detta skrämmer dock inte Karin som inte är rädd för att bryta mot organisationsnormer. Hon har nyligen anställt en manlig HR-chef och en kvinnlig Head of Production.
För att höra mer från Elonroad, lyssna när de pitchar på Sweden Sustaintech Venture Day den 22 mars.