Uppsalabolaget bygger organiska batterier – löser problemet med att lagra energi från vind och solUppsalabolaget bygger organiska batterier – löser problemet med att lagra energi från vind och solUppsalabolaget bygger organiska batterier – löser problemet med att lagra energi från vind och solUppsalabolaget bygger organiska batterier – löser problemet med att lagra energi från vind och sol
  • NEWS
  • PROGRAM
  • EVENT 2023
    • SPEAKERS
    • PITCHING COMPANIES
    • INVESTORS
  • ABOUT
    • CONTACT
    • PARTNERS
    • PRESS
      • BROADCASTS 2022
      • IMAGES
  • REGISTER
✕

Uppsalabolaget bygger organiska batterier – löser problemet med att lagra energi från vind och sol

Altris bygger högeffektiva batterier för industrin som löser flera miljöproblem med samma metod. Dessutom är batterierna billigare. Istället för att använda de ovanliga grundämnena kobolt och nickel som det råder sådan brist på i världen, tar man hjälp av energieffektiva och hållbara processer och köper råvarorna i Europa. Batterierna är en storskalig lösning på att lagra energi från vind och sol för att balansera energiåtgången mellan väder. Altris är startat ur forskning på Uppsala universitet och har senare fått in både kommersiell och affärsmässig investerarkompetens.

Vi har ett kort kretslopp från naturen och tillbaka, vi kan använda allt från kokosnötter till träd i våra negativa elektroder och behöver således inte gräva grafit i Kina. Det är effektivare att arbeta med organiskt material än grundämnen som ju kräver hög hetta vid tillverkning” säger Ronnie Mogensen, CSO på Altris.

This is the author

I katoden används järn, kol, kväve och natrium. Natriumjonbatterier, som de heter, till skillnad från Litiumjonbatterier, är mer kostnadseffektiva och mindre miljöpåverkande. De passar bäst i stora industriella processer än i mindre storlek. Kolet produceras från biomassa så alla råvaror finns i Europa.  

Våra celler är ytterst lämpade just för att balansera solceller vid vindkraft. Vi bygger väldigt säkra batterier och det gör att det inte finns risk för brand vid hög energimängd. De är helt enkelt lättare för systemen att hantera”, säger Ronnie Mogensen.

This is the author

Kunderna är tillverkare av stora batterier för stationär energilagring och många står på kö för de första leveranserna. Bolaget säljer ännu inte battericeller men har en prototyplina med testanläggning i drift. Planen är att veta att allt fungerar väl innan man trycker på startknappen för uppskalning. Altris är relativt ensamma i världen om att ha en så pass fungerande lösning på det här problemet och förväntar sig stor genomslagskraft när man väl börjar sälja.

Det är viktigt med hållbarhet och lång livslängd för batterier, och vårt material har i pågående tester visat stor potential för lång cykellivslängd vilket gör det extra attraktivt” säger Ronnie Mogensen.

This is the author

Längre fram ska bolaget också kunna arbeta med större kommersiella fordon, exempelvis lastbilar, bussar, båtar, men är ännu inte där då fokus har legat på energilagring i fasta anläggningar tillsammans med förnybar energiproduktion. Bolaget har gjort en A-runda för ett år sedan och arbetar nu mot en B-runda. Ägare i dagsläget är de 4 grundarna där 3 är från Uppsala universitet. Inno Energy, en europeisk inkubator äger också en del, några VC-bolag och en aktör inom batteriindustrin. Man ser fram emot att delta på Sweden Sustaintech Venture Day och träffa ytterligare potentiella investerare.

Share

Related posts

September 22, 2023

Investment environment 2023 – video interviews from Sweden Sustaintech Venture Day


Read more
May 31, 2023

Today is Sweden Sustaintech Venture Day and a showcase of Sweden’s best scale-ups in cleantech


Read more
May 29, 2023

Breaking ground in Örnsköldsvik for Europe’s largest green electrofuel facility FlagshipONE


Read more

Sgtvd dark blue 01

SISP
Box 7534
103 93 STOCKHOLM




Social Media

Cleantech

SISP

sajt_sea_logo

Sting

nasdaq_logo

cos

Deloitte

ABG

EIB

Vator

tom

EKN

tom

Innovatum

create_logo

Sting Bio


UIC

arctic business logo

lead_Logo


Tom

GU_Logo

tom


© Sweden Sustaintech venture day 2020