News
News
Noteringen hjälper We aRe SpinDye att sätta ny standard för hur textilindustrin färgar

Nyligen noterade We aRe SpinDye presenterar sig på Sweden Sustaintech Venture Day i kategori C. Allt fler småsparare vill idag "styra med sina pengar" mot en mer miljövänlig värld. We aRe SpinDye (WRSD) har tagit fram en infärgningsprocess av återvunnen polyester som reducerar vattenåtgången med 75 procent, kemikalieåtgången med 90 procent och utsläppen av CO2 med 30 procent jämfört med traditionell vatteninfärgning av tyg. Den traditionella ”blöta processen” av tyginfärgning står, enligt svenska Mistra Future Fashion, för närmare 24 procent av ett plaggs resursförbrukning under hela dess livslängd. Nyligen har man presenterat ordrar från bland annat Arkets sportkollektion och Bergans of Norway.
Vi frågade Andreas Andrén, CEO på WeaReSpinDye® vad en notering har gjort för deras bolag. Det var relativt svårt att hitta rätt match av investerare till en början men när bolaget väl gjorde det och det klickade med respektive investerare rullade det på bra.
–Vi betraktar noteringen som en möjlighet att göra ett rejält avtryck på marknaden, öka vår ägarspridning och stärka vår synlighet gentemot marknaden. En viktig målsättning är förstås också att öka kännedomen om att vi är ett bolag som levererar de absolut mest högkvalitativa färgerna med lägst miljöpåverkan.
Andreas bild av vad som krävs för en lyckad notering är till att börja med grundläggande delar i form av en tydlig plan och affärsmodell som marknaden kan ta till sig.
-Rent bolagsmässigt kan jag bara relatera till vår process där vi haft stor fördel av att bolaget har varit välskött från grunden utan röda flaggor i historiken, säger Andreas Andrén.
Bolagets ambition och målsättning är att skapa en ny standard för hur textilindustrin färgar in syntetiska material. För att uppnå det krävs vidare utveckling av vissa digitala verktyg som kan samspela med våra kunders design/produktutvecklingssystem men också en fortsatt vilja från klädvarumärkena att driva på den förändring som krävs.
På Sweden Sustaintech Venture Day finns också möjlighet att lyssna på ett seminarium som anordnas av Nasdaq och Wildeco om att göra en IPO.
WeaReSpinDye noterades på börsen den 22 december 2020.
https://www.ngm.se/vara-bolag/we-are-spin-dye-wrsd-ab
Bolaget var med som leverantör i delar av H&M’s Conscious Exclusive-Collection i december. Här är några länkar på uppmärksamheten kring detta.
VOGUE
FORBES
ELLE SPAIN
GLAMOUR
Absolent Group - doldis på börsen fångar in koldioxid

VD Axel Berntsson på Absolent Group är ett av våra A-bolag på Sweden Sustaintech Venture Day och är ett globalt bolag som arbetar med industriell luftrening. Bolaget har tagit fram ny teknik och siktar på att bli en ledare inom koldioxidinfångning för industriella kunder. Detta är ett nytt sätt att agera för de bolag som inte vill ”kompensera” utan aktivt dra ned halten av koldioxid i atmosfären. Bolaget har sedan länge tre stora, starka industriella ägare och har ändå haft stor nytta av att vara noterade.
- Det har varit bra för oss att sprida ägarbasen och få fler med insyn i bolaget. Vi utmanas att vara tydliga i vår kommunikation och prissättningen blir mer transparent. Vi är ju relativt okända trots att vi funnits på börsen länge. Nu har vi en extremt intressant teknik som vi dessutom har lätt att sälja då vi redan har etablerade kontakter hos större industriella kunder, säger VD Axel Berntsson.
Det Göteborgsbaserade bolaget arbetar mot stora kunder som Volkswagen, GM, Volvo, SKF och Bosch. Absolent Group har arbetat med luftrening i kommersiella lokaler i 25 år där infångandet handlat om partiklar och giftiga gaser, visserligen också är en miljöfråga, och tar nu steget in i klimatfrågan genom att rena luften från koldioxid. Absolent har en fördel i marknaden för koldioxidinfångning för industriella kunder då de har lång erfarenhet av partikel- och gasfiltrering. Företaget har också etablerade relationer och kanaler till många av de största tillverkande bolagen i världen jämfört med konkurrenterna som mer siktar på större installationer på t.ex. kraftvärmeverk. Absolent Group finns redan globalt på många marknader och har vuxit både organiskt och genom uppköp , därför har de god vana av att hantera en kraftig tillväxt.
- Att vara noterad är något jag kan rekommendera för bolag i global tillväxtfas. Viktigt att tänka på är att ju mer information du lämnar till marknaden, ju mer jämn och trovärdig börskurs får du. Nu vill vi använda vår unika position att visa upp den här nyheten för en ny typ av investerare och dem ser vi fram emot att möta på Sweden Sustaintech Venture Day, avslutar Axel Berntsson.
Absolent Group presenterar för A-panelen bestående av Niclas Holmberg på Nasdaq, Pia Irell på Trill Impact och Johan Grip på Co-founder CETIF.
VD Anna Björklou presenterar Epishine som tar energi från ljus inomhus och genererar elektricitet

Epishine har utvecklat en unik solcell som fångar upp ljuset inomhus och omvandlar det till energi som kan användas för att driva exempelvis sensorer. Produkten kallas därför ljuscell snarare än solcell. Epishines process fullt skalbar till stora volymer och företaget står nu i en otroligt spännande brytpunkt, att gå ifrån ett startup-bolag till ett scaleup-bolag.
- Det finns ett stort intresse för hållbara energilösningar och vi har flera starka investerare som stöttar och tror på oss. Att ta resultat från en forskningsmiljö och industrialisera tar tid och kräver stort tålamod, säger Anna Björklou som tillträdde som VD i oktober förra året och har med sig en gedigen bakgrund inom globala tillverkande industrier.
Fokus för Epishine är nu att växa och potentialen för ljuscellen är stor. I den digitala världen behövs ett stort antal sensorer för att kunna mäta och skicka data till ”molnet”. Dessa sensorer behöver strömförsörjas och idag drivs de med hjälp av batterier som behöver bytas regelbundet.
-Vi har ett antal kunder som redan har bytt ut sina batterier mot våra ljusceller i sina produkter. Vi ser ett stort intresse för den här typen av lösningar, säger Anna Björklou.
Epishine kommer att pitcha i kategori D med en investerarpanel bestående av Tove Larsson från Norrsken Venture, Dag Agnvall från Energimyndigheten och Heidi Lindvall, Pale Blue Dot. Epishine har tidigare haft stöd av LEAD-inkubatorn, som också är partner till Sweden Sustaintech Venture Day.
- Vi är i ett läge där det nu är fullt fokus på att skala upp företaget. Vi förbereder oss för en ny investeringsrunda och det är ett mycket passande tillfälle att få presentera oss på Sweden Sustaintech Venture Day, avslutar Anna Björklou.
Klurig vågkraft på god väg att bli kommersiellt – ledaren svenska CorPower Ocean stöttas av Portugal

Portugisiska staten har i veckan beslutat att tillsammans med Svenska Energimyndigheten, InnoEnergy och privata investerare stötta den kommersiella utbyggnaden av Cor Power Oceans vågkraftverk med 7,3 miljoner Euro. Vi ringde upp Patrik Möller, CEO, som presenterar i kategori B och som också deltog på förra årets Sweden Sustaintech Venture Day. Vågkraft har länge gäckat många då haven är världens största förnybara energilager med en förmåga att leverera kontinuerligt dygnet runt – men de flesta kraftverk som byggts har inte stått pall för stormar och givit för lite effekt i förhållande till investeringen. Svenska CorPower Oceans kraftverk är inspirerade av det mänskliga hjärtat – med en funktion som släpper förbi stora stormvågor utan att ta upp stora laster och har lyckats ge 5 gånger mer effekt än tidigare. Detta har bidragit till att Portugal nu beslutat att stötta projektet som går in i kommersialiseringsfasen med flera kunder på kö. Första verket i kommersiell skala ska vara på plats i havet i Portugal i slutet av detta år.
- Detta är stora nyheter för vågkraften. Förra året stängde vi en runda med mer pengar från befintliga investerare Midroc New Technology och Almi Greentech. På fredagen efter Sweden Sustaintech Venture Day stänger vi årets runda med Pareto Securities där vi siktar på att bredda ägandet. Nu kan vi på allvar börja sälja våra verk till kunder. Vi känner ett stort, ökande intresse från både privata och offentliga investerare nu när vi lyckats visa en kommersiellt gångbar produkt, säger Patrik Möller.
Patrik menar att fler investerare har börjat förstå att den stora utmaningen när världen går mot 100 procent förnybart är att balansera produktion mot efterfrågan under årets alla timmar. Eftersom vind- och solkraft endast levererar när det blåser och solen skiner blir det stora variationer i elnäten och stor volatilitet på elpriset. Där är vågkraften – som är hyfsat konstant – ett bra komplement och kan fylla luckorna i det förnybara energisystemet. CorPower Ocean arbetar med flera stora kunder, däribland Simply Blue Energy – som utvecklar en park på västra Irland. De köper teknologi och utvecklar projekt som de i många fall säljer vidare till stora energibolag, däribland oljebolag som håller på att ställa om. Två flytande vindprojekt är redan sålda till Shell och Total, och fler och fler är intresserade av kombinerade parker med vind- och vågkraftverk. Det finns fler stora kunder på väg in. - Fler är nu intresserade av att titta på deeptech-case och stora industriella satsningar, investerarna måste där ha ett tålamod som inte alla är vana vid, satsningen kan ta 10-15 år. Men nu är vi bara ett par år från att börja sälja i volym och det är allt fler som förstår att det är så stora värden som ska omvandlas på jorden, där man kan skapa en långsiktig affär. Vi har förberett oss genom att bli ett publikt bolag och på sikt är det möjligt att vi noterar oss så att fler ska kunna investera, säger Patrik Möller.
Patrik Möller som arbetat med projektet sedan 2011 känner att han under bolagets utveckling gått från att förklara sin unika boj till att mer prata om rollen som vågkraft har i det förnybara energisystemet och de stora frågorna för världen.
- Vi har blivit mindre teknikorienterade i vår kommunikation, många vet att vi leder tekniskt, så idag lyfter vi mer hela branschen och visar på vågkraftens styrka i framtida elmarknader, säger Patrik Möller.
CorPowers pressrelease kring Portugal-investering:
https://www.corpowerocean.com/corpower-secures-7-3-meur-investment-into-portuguese-wave-project/
Greenbyte: förnybar energi växer och mjukvara gör den mer lönsam

Greenbyte är ett bolag som återfinns i kategori B (bolag med en omsättning på mellan SEK 25 och 100 miljoner) och kommer att på Sweden Sustaintech Venture Day presentera sig för en investerarpanel bestående av Markus Hökfelt på SEB, Alex Basu på Industrifonden samt Rene Savelsberg på SET Ventures. Greenbyte säljer en mjukvaruplattform till storskaliga ägare av förnybar energi världen över. Användarna skaffar sig insikter för att öka lönsamheten och kan göra ytterligare investeringar i förnybar energi. Till plattformen flödar data från vindparker, solparker och en mängd annan mätutrustning och datakällor.
- Vi befinner oss i en bransch som växer med 15% per år och vår övertygelse är att behovet av mjukvarutjänster inom förnybar energi växer ännu snabbare. Vi tror det finns väldigt mycket kvar att göra och siktar på 50% tilllväxt inom överskådlig framtid, säger Jonas Corné, VD på Greenbyte.
Anskaffning av kapital var svårt i det riktigt tidiga skedet för bolaget. Men nu ser det ljusare ut, även Jonas vittnar om det ökade investerarintresset.
- När vi fick lite fart på verksamheten var det många som ville investera och på sistone får jag mail från intresserade investerare nästan dagligen.
Only 3 trillion needed to stop climate change according to Jochen Wermuth

On the 11th of February the next Sweden Sustaintech Venture Day will take place in an online format, and we will get the chance to listen to more international speakers discussing sustainable investments. In 2020, we had the energetic and experienced Jochen Wermuth on stage who's family office have invested in an sustainable future for long. The speech was highly appreciated by the audience.
His Wermuth Asset Management GmbH (“WAM”) is a German family office and BaFin-regulated investment adviser. They work with high risk-adjusted total returns that investment strategies which also insist on generating a positive environmental impact generate higher financial returns. He intends to contribute to the move of trillions of euros into resource-efficient companies and renewable power – and thus help to slow and then stop climate change.
Listen more when he lays out his principles in this video interview.