CAKE expanderar med målet noll utsläpp på motorcykelmarknaden

Företaget har fått stor uppmärksamhet för sina lätta, tysta och rena elektriska off-road-motorcyklar som säljs på den internationella marknaden, framförallt den amerikanska där 40% av försäljningen sker. Den första modellen, the Kalk, hade premiär på mässorna i OR Denver och i ISOP i München i januari 2018. De har vunnit flera utmärkelser bland annat 2019 och 2020 års Red Dot Design Award, IF Design Award, Automotive Brand Contest Award, och “Best in Show” av flera outdoor-magasin. De presenterar i B-panelen på Sweden Sustaintech Venture Day (bolag med mellan 25 och 100 miljoner i omsättning). Founder Stefan Ytterborn göra om motorcykelindustrin från grunden och företaget har fått internationell uppmärksamhet från starten.

- Investerarna är nu intresserade av hållbara varumärken och det är förstås inte av ideologiska skäl. Förändringen drivs politiskt, såväl opinionsmässigt och av konsumenter i ett nytt ekosystem.Nu börjar äntligen möjligheterna att fuska sig fram inom miljö minska med ökad transparens och den kollektiva skyldigheten till förändring, säger Stefan Ytterborn.

Cake expanderar nu in i B2B-sektorn med ökat behov av miljövänliga alternativ till "sista

milen-leveranser" för små företag som installatörer, restauranger och budfirmor. 2019, lanserade CAKE the Kalk&, en street-godkänd bike samt Ösa+ samt Ösa Lite, en plattform för olika funktioner exempelvis en integrerad elstation. Denna har exempelvis precis kommit i en version för restauranger i samarbete med Dometic med en välisolerad värme- och kylbox för säker leverans av finare mat. D finns oändligt antal applikationer för service-leveranser med Ösa.


-Vi växer med fortsatt fokus på Nord-Amerika och Europa. Vår ambition är en kraftig acceleration nu när förändringen från förbränning till elfordon tar fart. Konsumenternas behov av transport och "last mile deliveries” inom olika typer av serviceföretag ska ske utan CO2-utsläpp.


För att starta började Stefan med en initial runda bland vänner och familj och efter en mer officiell runda 2016 fick Cake in Creandum som huvudinvesterare vilket drog med sig ett antal andra Venture Capitalinvesterrare. Stefan vittnar om att det är lättare att hitta investerare nu och upplevde att den första fasen när det mest var en affärsidé på ett papper som var svårast.


-Vi står inför en B-runda under våren, säger Stefan Ytterborn om framtiden.

Kalk INK lanserades i mars 2020 med street-godkända Kalk INK SL i April 2020. CAKE expanderade in i racing-scenen i november 2020 med the Kalk OR Race och Kalk INK Race.