Klimatkrisen eldar på investeringsintresset i svensk sustaintech. Svenska tillväxtbolag inom miljö

PRESSMEDDELANDE Stockholm den 2 oktober 2019


Klimatkrisen eldar på investeringsintresset i svensk sustaintech. Svenska tillväxtbolag inom miljö har ökat sin genomsnittliga omsättning med 31% senaste året.

Det visar siffror publicerade idag av Cleantech Scandinavia i samband med att SWEDEN SUSTAINTECH VENTURE DAY, den största investerardagen för svensk sustaintech, presenterade några av bolagen som ska pitcha den 6 februari 2020. Investeringarna i sustaintechbolag har ökat kraftigt senaste åren och omfattade förra året strax över 3 miljarder. Andelen privata investeringar har ökat mest och har nästan tredubblats sedan 2015.

”En helt ny studie vi gör visar att den genomsnittliga omsättningen per bolag ökat med 31% senaste året, vilket innebär en fördubbling på tre år. Investeringarna fortsätter att öka och de internationella står för en allt större andel”, säger Magnus Agerström, vd på Cleantech Scandinavia.

Dock behöver investeringarna kraftigt öka enligt inblandade myndigheter och partners. Att investerare styr om till gröna investeringar är avgörande för planetens välmående.

”Ska vi lösa klimatfrågan krävs nya hållbara affärsidéer – och kraftig ökning av grönt privat kapital, därför är vi medarrangör av den här investerardagen”, säger Andreas Stubelius på Energimyndigheten.

Satsningen på Sweden Sustaintech Venture Day är rätt i tiden och stöttas, utöver arrangörerna Energimyndigheten, Cleantech Scandinavia och Sting, av både Tillväxtverket, Invest Stockholm och NEFCO. Som en följd av det internationella intresset för svenskt hållbarhetsföretagande har projektet i år också fått stöd av FN-organet World Energy Council. Generalsekreterare Dr Angela Wilkinson besöker därför Stockholm och talar på Sweden Sustaintech Venture Day den 6 februari.

”Ambitionerna är större än vad som verkligen görs. Vi behöver vara pragmatiska och använda teknik och innovation för att få till en inkluderande och framgångsrik global energiomställning”, säger Jonathan Oxley, Senior Director på World Energy Council.

Idag presenterades några av de ca 30 bolag som får pitcha den 6 februari. Fler bolag kommer att väljas ut under hösten. De första är följande:

Climeon Midsummer Ferroamp

Renewcell Corebon I-tech

Ngenic Primedesign Whywaste

Againity Candela Speed Boat


“Vi granskar bolagen noga när vi väljer, de måste ha en stark, dokumenterad försäljningstillväxt, påvisad miljönytta samt vara i rätt fas för investering. Vi prioriterar i år bolag som passar för internationell expansion då fler internationella investerare deltar. Totalt kapital som representeras blir större än de 1,5 trillioner vi hade förra året”, säger initiativtagarna Boel Swartling, entreprenör och investerare, samt Magnus Rehn från Sting.

I statistiken ser vi många snabbväxande bolag som Climeon, vilka pitchar på eventet och vars Investor Relationschef Charlotte Becker har fått uppdraget att på SSVD-scenen presentera sitt case och hur de har arbetat med sin tillväxt och kapitalanskaffning. Även Richard Youngman på Cleantech Group är en av talarna.

”Bolag som Climeon, Exeger och Northvolt har erhållit stora investeringar i början av 2019 och vi bedömer att statistiken kommer att visa ännu större ökning för 2019”, säger Magnus Agerström på Cleantech Scandinavia som räknar ut dealflow-statistiken vi hänvisar till ovan.

Områden där investeringar skett är exempelvis smarta städer, blockchainlösningar och sensorer, energieffektivitet, vattenkonsumtion och scooters/tuktuk, andra elektriska transporter samt drönare i luft och vatten.

Kapitalmarknadsdagen Sweden Sustaintech Venture Day hölls första gången i februari 2019 och besöktes då av 285 investerare som totalt representerade ett sammanlagt kapital på 1,5 trillioner kronor.

Längre fram i höst presenteras fler intressanta talare samt ytterligare bolag som pitchar.

Intresse att delta på Sweden Sustaintech Venture Day, bilder eller intresse för mer information skickas till: lisa@radarkommunikation.se eller +46 70 200 94 14

Årets program finns nu på: https://www.swedensustaintech.com