Termiska drönarbilder hjäper fastighetsägare att spara energi

Energi är en hållbarhetsfråga för fastighetsägare men också förstås en ekonomisk. För stora och höga byggnader kan det vara svårt att analysera renoveringsbehov och energiläckage, här har Spotscale tagit fram en lösning baserad på termiska drönarbilder. Tekniken kan användas av drönarpiloter över hela världen och Spotscale processar bilderna i molnet för att återskapa byggnaderna i 3D så att de går att analysera via webben.Resultaten av analysen kan delas med kollegor på distans. VD Ludvig Emgård på Spotscale presenterar bolaget på Sweden Sustaintech Venture Day.

- Hela världen är en potentiell marknad. Vi siktar på EU och Nordamerika där många byggnader är dåliga i klimatskalet och det är kallt vilket kräver mycket uppvärmning på vinterhalvåret. Vi har nyligen tecknat partneravtal med ett energibolaget Tekniska Verken här i Sverige och letar efter liknande partners internationellt, säger Ludvig Emgård.

Med Spotscale kan fastighetsägarna både inspektera, analysera och ta beslut för att reducera energiåtgång. Systemet använder senaste tekniken såsom algoritmer för tredimensionell bildanalys samt machine learning.

Ludvig tycker att det är relativt lätt att hitta investerare, men svårare att hitta rätt. Med rätt menas att de är genuint intresserade av den djupa tekniken, är långsiktiga och förstår eko-systemet kring bildanalys. Företaget har funnits hos inkubatorn LEAD som är partner med Sweden Sustaintech Venture Day och presenterar sig i den nya kategorin D för tidiga investeringar i snabbväxande bolag som har under 5 miljoner i omsättning.