Ett stort miljöintresse, sinne för affärer och kunskap om tung teknik lade grunden för succéresan Svea Solar. Björn Lind och Erik Martinson pluggade industriell ekonomi i Linköping och i en liten lägenhet i Solna 2014 drog de upp planen för att erövra Europa med sol.

”Jag visste att jag skulle arbeta med grön omställning. Jag sökte jobb på Tesla fem gånger för jag är så teknikintresserad, men jag fick nobben. Jag är nu glad att det blev Svea Solar istället.” säger Erik Martinson.


Svea Solar säljer solenergi som en tjänst. För att utnyttja solen när den skiner måste energin den ger delas mellan många. Kunden ansluter till en plattform, får solceller installerade och kan via plattformen både få el, samt skicka iväg elen när de egna panelerna har överskott. Ett snillrikt system för att dela sol anser bolaget. Genom att också leverera från egna solparker tankar Svea Solar in energi i systemet när det behövs.

”Energi är inte en engagemangsprodukt, vi måste lösa allt åt kunderna. Kunden ska inte behöva bry sig om när det behövs el. Eftersom vi bygger ett stort system så vet kunden att elen kommer från sol, men mer behöver de inte göra själva. Dessutom insåg vi snart att ska du sätta solceller på ditt tak är det också viktigt att det är estetiskt snyggt. Vi har olika modeller med olika design.” säger Erik Martinson, VD på Svea Solar.

This is the author

Bolaget har vuxit snabbt. Under 2021 var man uppe i en miljard i omsättning. Inte illa för två studenter som startade bolag utan finansiell backning. Redan 2019 blev bolaget årets supergasell och nu är detta svenska solbolag störst i Sverige på solenergi, och tredje störst i Europa. Bolaget finns på 24 platser runt om i Sverige och växer snabbt i både Spanien och Tyskland. I Spanien finns stora möjligheter då solen skiner fler timmar där. De ser till att utnyttja överkapaciteten och använda på annan plats.
”Det föds många bolag inom grön energi just nu. Vi var tidiga och har lyckats positionera oss helt rätt i marknaden. För några år sedan tvekade många om det verkligen var framtiden med sol men nu är alla övertygade och solen har blivit kommersiell. När vi startade var solenergi mer av en bidragsmarknad för idealister och superingenjörer, idag är det en massmarknad med kommersiell potential.” säger Erik Martinson som verkar varit övertygad därom från början.

This is the author

Bolaget tog in en ordentlig runda år 2020 i februari med Ax:son Johnson som ankarinvesterare och ytterligare en strategisk investering 2021 då bolaget fick in tre nya ägare. Det har möjliggjort den snabba tillväxten.

Svea Solar arbetar med hela klimatavtrycket. En sak är att sol i sig är grön energi men tillverkningen av solcellerna måste också vara cirkulära. Företaget planerar återvinningen av uttjänta celler redan nu. Klimatavtrycket ska gå mot noll, det är Eriks vision. Ett annat viktigt fokusområde när företaget växer snabbt är förstås HR-frågorna.
”Vi har byggt ett starkt team och vi arbetar aktivt med att behålla och attrahera personal. Med 600 anställda och ett mål på 1200 vid årsskiftet 22/23 är det viktigt att organisationen hänger med. Vi har haft som ambition att bygga in skalbarheten från början och det lönar sig nu. För miljöns skull vill vi växa snabbt. Eftersom vi säljer till gemene man måste vår säljorganisation vara konsumentvänlig och vi har försökt att bygga ett bolag som inte bara appellerar tech-intresserade” säger Erik Martinson.

This is the author

Erik Martinsson


PERSONPROFIL:

Ålder:

34

Utbildning:

Civilingenjör Farkostteknik, Naval Architect

Födelsestad:

Stockholm

Titel:

VD

Framtidsvision:

Att Svea Solar växer så snabbt det bara går

Utmaning:

Att ta bort fossila bränslen i energimixen och avlasta elnätet för smart konsumtion.

Bästa lästips:

Zero to one, Peter Thiel

Hållbart fritidstips:

SkidåkningMauris rhoncus orci in imperdiet placerat.

Vestibulum euismod nisl suscipit ligula volutpat, a feugiat urna maximus. Cras massa nibh, tincidunt ut eros a, vulputate consequat odio.

Vestibulum vehicula tempor nulla, sed hendrerit urna interdum in. Donec et nibh maximus, congue est eu, mattis nunc. Praesent ut quam quis quam venenatis fringilla. Morbi vestibulum id tellus commodo mattis. Aliquam erat volutpat. Aenean accumsan id mi nec semper.